Wekelijkse première!

Orgelles header

Ter afleiding in deze tijden van het coronavirus is er iedere week een nieuw stukje muziek. Een kort of wat langer stuk gecomponeerd voor orgel en via internet te beluisteren. Ieder stuk is voorzien van een korte toelichting.

Wilt u iedere week gratis een première per mail ontvangen? Dat kan door inschrijving via onderstaande link. Wanneer er weer echte concerten gegeven kunnen worden, ontvangt u ook voor die concerten een uitnodiging.

> Nu inschrijven

De wekelijkse première is een nieuw initiatief waarbij er iedere week op zondag een nieuw stuk voor orgel in première gaat. Het zijn stukken van verschillende componisten en organisten, bekend en onbekend. De stukken worden gespeeld op het orgel van de Sint-Martinuskerk in Maastricht door Nick Goudkuil, initiatiefnemer van dit project en organist-dirigent van de Sint-Martinuskerk. Aan het project doet inmiddels een groeiend aantal componisten meer, onder wie Christos Kavour, Rick Debie, Joachim Junghanss, Hans Leenders en Gerben Budding.

Alle musici werken belangeloos mee en de premières zijn altijd gratis te beluisteren. Als u wilt kunt u het project wel steunen met een donatie. Daarmee worden de kosten van het project gedekt en wordt geprobeerd de componisten uiteindelijk enige vorm van honorarium te bieden. Als u donatie wilt doen, klik dan hier.

> Facebook Orgel Martinuskerk Maastricht
> Facebook Muziekles in Maastricht
> YouTube

12. Zondag 28 juni 2020 – Festive March

11. Zondag 14 juni 2020 – Een mens te zijn op aarde

10. Zondag 7 juni 2020 – Prelude voor Trinitatis

9. Zondag 31 mei 2020 – Toccata

8. Zondag 24 mei 2020 – 2 Martinusantifonen

7. Zondag 17 mei 2020 – Méditation

6. Zondag 10 mei 2020 – Going to church

5. Zondag 3 mei 2020 – 4 versets sur le nom de Saint-Martin

De naam ‘Martin’ levert de volgende muzieknoten op: e – a – bes – d – a – f. Op basis van de noten en het motief dat daaruit ontstaat is het stuk geschreven. Het stuk bestaat uit 4 korte delen.
Het eerste deel begint sprankelend in een asymmetrische maatsoort waarbij het motief vooral in het pedaal klinkt. Ook de keuze van de akkoorden komt voort uit deze noten.
Het tweede deel heeft een rustiger karakter, het motief klinkt duidelijk als melodie in de bovenste noot.
Het derde deel is zeer kort. Het motief klinkt als een mechaniekje in korte noten en wordt vervolgens twee keer in het pedaal gespeeld in langere noten.
Het laatse deel begint met het twee keer het motief gevolgd door zachte, warme akkoorden. Dat herhaalt zich nog eens in gevarieerde vorm. Vervolgens keert de asymmetrische maatsoort weer terug, maar anders dan in het begin. De basnoten en harmonieën zijn ontleend aan de oorspronkelijke reeks noten.

4. Zondag 26 april 2020 – Katathesis

Toelichting van de componist Christos Kavour: Katathesis is a Greek word, meaning deposit. Katathesis is a pray you deposit to talk with your inner self. A piece for solo church organ, written for this special time, as a deposit of soul in the state of time. Time that’s seems static as the  the place we live in each one of us and we have only thoughts, prays, an inner soul to deposit for exploration.

3. Zondag 19 april 2020 – Fantaisie sur Ave Maris Stella

In deze compositie horen we een aantal variaties over de melodie Ave Maris Stella. De eerste keer horen we de melodie begeleid door warme, rustige klanken. Dan horen we de melodie verschijnen als fuga-expositie: de stemmen imiteren elkaar. Het ritme heeft daarbij iets weg van een volksdans. Daarna horen we onder een glinsterende begeleiding van arpeggio’s de melodie in de diepte klinken. Vervolgens een zachte, meditatieve variatie en tenslotte een kort maar krachtig slot!

2. Zondag 12 april 2020 – Victimae paschali laudes

In dit tweede stuk horen we wederom een gregoriaanse melodie, namelijk Victimae paschali laudes. Die melodie wordt vaak gezongen met Pasen. De melodie komt naar voren in meerdere lagen in een toccata-achtig begin. Vervolgens een rustig middendeel waarin delen uit de melodie fragmentarisch naar voren komen, duidelijk maar ook meer verborgen. Daarna alleen een kort motief uit de melodie waarover een groot crescendo wordt opgebouwd om tenslotte nog eenmaal het begin van de melodie fortissimo te horen.

1. Zondag 5 april 2020 – Prélude sur Hosanna filio David

Deze prelude voor orgel is gebaseerd op de gregoriaanse melodie van ‘Hosanna filio David’ en daarmee zeer passend voor Palmzondag. We horen een introductie die is afgeleid van het beginmotief van de melodie en daarna een ontwikkeling in snellere notenwaarden. Vervolgens – min of meer meditatief – klinkt de melodie duidelijk begeleid door rustige akkoorden. Tenslotte keert een variatie van de opening terug.

> Facebook Orgel Martinuskerk Maastricht
> Facebook Muziekles in Maastricht
> YouTube