Iedereen heeft er vast wel eens een gezien: de piano. Met zijn typerende zwart witte toetsen en (vaak) behoorlijk formaat, een muziekinstrument dat je veel tegenkomt van concertzalen tot en met kleine cafeetjes. Verrassend is dat het niet alleen als toetsinstrument geclassificeerd wordt, maar ook als snaar- en slaginstrument. De toetsen zijn natuurlijk makkelijk te bedenken, maar binnenin een piano zitten strak gespannen snaren die beslagen worden door hamertjes wanneer je een van de (meestal) 88 toetsen bespeelt. Piano’s behoren tot de bredere familie van instrumenten van de citer, waarbij piano’s veruit de meest ontwikkelde en geperfectioneerde versie is.

Een stukje geschiedenis

Voorloper van de piano was de klavecimbel. Dit instrument werd gebruikt om te oefenen voor het pijporgel en werd gekenmerkt door de grote zwarte toetsen en kleine witte. Tussen 1698 en 1709 werd de eerste pianoforte gebouwd en met deze uitvinding werd er enorme vooruitgang geboekt. Door de compleet veranderde mechaniek, had de fortepiano een heel andere klank dan men gewend was. Verder ontwikkelingen als bijvoorbeeld de verandering van de met leer beklede hamers naar vilten hamers, de toevoeging van pedalen en  de repetitietechniek, veranderden het geheel langzaam in het instrument zoals wij deze nu kennen.

Soorten piano’s

Tegenwoordig zijn de meest voorkomende piano’s vaak de vleugelpiano, buffetpiano en de elektronische piano. Een vleugel staat bekend om zijn elegante uitvoering en door de omvangrijke body en horizontale snaren brengt deze een grootse klank voort. Buffetpiano’s nemen door de verticale snaren relatief minder ruimte in dan een vleugel. Elektronische piano’s zijn zoals het woord al zegt, volledig elektronisch en hebben geen snaren. Het geluid is daardoor lastiger te vergelijken met de andere soorten, maar met de huidige ontwikkelingen en technologie lijken ook deze instrumenten steeds meer op hun akoestische collega’s.

Zelf piano leren spelen

Wanneer je zelf dit veelzijdige instrument wilt leren bespelen, zijn goede lessen op hun plaats. Deze zijn tegenwoordig ook online te volgen, maar natuurlijk ook bij een muziekschool op locatie. Een enkeling waagt zich aan zelfstudie. Als je eenmaal de vaardigheden onder de knie hebt, kun je vele muziekstukken spelen en volop genieten van alles wat piano’s te bieden hebben.

Er zitten natuurlijk kosten aan dit geheel. Bij de keuze voor het zelf aanschaffen van een piano, moet je rekenen op een bedrag tussen de €3500 voor een nieuwe starterspiano tot €15.000 en meer voor de topklasse. Tweedehands kost dit instrument aanzienlijk minder. Ook lessen kosten natuurlijk geld. Wanneer je online lessen volgt, kun je rekenen op ongeveer €15 tot €45 per maand voor een lidmaatschap. Ga je de online lessen volgen, zul je echter veel zelfdiscipline nodig hebben. Bij een pianoleraar thuis betaal je €15 tot €45 per uur, afhankelijk van de ervaring van de docent. Deze vorm geeft je de optie om thuis te leren, maar wel met een goede stok achter de deur om actief met de lesstof bezig te zijn. Lessen op locatie bij een muziekschool kost €950 tot €1450 per jaar, je krijgt dan les van een gekwalificeerde docent. Dit zijn dan vaak lessen van een half uur per keer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *